Szarlotka

Szarlotka inaczej :)

do kawyciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 163 głosów)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny Palma z Murzynkiem
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g śmietany
  • 2 jajka
  • cynamon
  • 5 dużych jabłek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na 30 min do lodówki
  • Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (23 cm średnicy). Na ciasto wysypać jabłka.
  • Całe jajka ubić, dodać śmietanę i połowę płatków migdałowych. Tak przygotowana masę wylać na jabłka. Wierzch posypać reszta płatków.
  • Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy