Szarlotka

Szarlotka inaczej :)

Dodany przez:

Szarlotka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny Palma z Murzynkiem
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g śmietany
  • 2 jajka
  • cynamon
  • 5 dużych jabłek

Przygotowanie

  1. Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na 30 min do lodówki
  2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (23 cm średnicy). Na ciasto wysypać jabłka.
  4. Całe jajka ubić, dodać śmietanę i połowę płatków migdałowych. Tak przygotowana masę wylać na jabłka. Wierzch posypać reszta płatków.
  5. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
deser Szarlotka ciasto z jabłkami do kawy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy