Szarlotka

Wyśmienita szarlotka - na małą blachę.

dodany przez: _Milena_

ciasto z jabłkami Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 219 głosów)


Składniki:

  • CIASTO
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • Pół paczki cukru waniliowego
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • NADZIENIE Z JABŁEK
  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Dodajemy żółtko, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Lekko odciskamy sok i mieszamy z bułką tartą i cukrem waniliowym.
  • 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem, bądź wysmarowaną margaryną i bułką tartą blachę. Wykładamy starte jabłka. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem, Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy