szarlotka

Ciasto w sam raz do kawy :) Pyszne z lodami ;)

Dodany przez:

szarlotka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,5
  • margaryna
  • 3 żłótka
  • 1/4 szkl. śmietany
  • olejek waniliowy
  • Masa:
  • 1,5 kg jabłek - najlepiej antonówek
  • 0,5 szkl. cukru
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z pozostała częścią cukru, ze śmietaną i z olejkiem waniliowym. Wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  2. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i 3/4 całości próżyć pod przykryciem. Do garnka wlać 3 łyżki wody, aby jabłka się nie przypalały,Gdy jabłka się już ugotują na dżem dodajemy pozostałą część jabłek, dosypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Próżymy jeszcze 5 minutek bez przykrycia.
  3. Ciasto podzielić na dwie części i jedną wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować 3 rozbełtanymi białkami i ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika wylać jabłka na podpieczone ciasto, a następnie położyć rozwałkowaną drugą część ciasta i również ponakłuwać.
deser Szarlotka jabłecznik szarlotka z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy