Szarlotka z płatkami migdałowymi

Szarlotka w formie delikatnej tarty - kruche ciasto, jabłka i płatki migdałów.

ciasto z jabłkamiszarlotkakruche ciasto

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 165 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła (można dać nieco więcej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • wypełnienie:
  • 1–1 i 1/2 kg jabłek kwaśnych, najlepsza reneta
  • laska wanilii, 2–3 goździki
  • brązowy cukier (ilość wg uznania)
  • otarta skórka z cytryny
  • płatki migdałowe do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Na wypełnienie: z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, dość drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dolewamy nieco wody.
  • Z naciętej laski wanilii, wydobywamy nasionka i dorzucamy do jabłek razem z goździkami. Przykrywamy i chwilę dusimy. Przyprawiamy cukrem i skórką z cytryny, wygotowany strąk wanilii wyrzucamy.
  • Ciasto rozwałkowujmy na grubość ok. 1/2 cm. Wylepiamy nim blachę lub formę do tarty. Przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy rośliny strączkowe lub specjalne obciążniki i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.
  • Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążniki, wstawiamy z powrotem do piekarnika, rumienimy nieco ciasto, żeby się dopiekło.
  • Ponownie wyjmujemy, rozprowadzamy masę jabłkową, obsypujemy wierzch płatkami migdałowymi, ponownie zapiekamy – migdały powinny się zrumienić.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Porady

Wypróbuj też przepis na łatwą szarlotkę

Szarlotka dla początkujących - wypróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy