Szarlotka z orzechami włoskimi.

Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 350 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 150 g zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 7 jabłek (szara reneta)
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • cynamon
  • przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie)
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki.
  2. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy.
  3. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180°C.
  4. Na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka.
  5. Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na końcu przesiewamy budyń i mieszamy łyżką.
  6. Na jabłkach delikatnie rozsmarowujemy pianę. Na wierzch kruszymy drugą część schłodzonego ciasta.
  7. Całość pieczemy 40 minut w 180°C.
  8. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka jabłecznik ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasta owocowe ciasta z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy