Szarlotka z orzechami włoskimi.

Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni.

dodany przez: luminaluniblog

ciasto z jabłkami szarlotka jabłecznik

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 166 głosów)


Składniki:

  • 350 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 150 g zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 7 jabłek (szara reneta)
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • cynamon
  • przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie)
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • cukier puder do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki.
  • Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy.
  • Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180°C.
  • Na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka.
  • Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na końcu przesiewamy budyń i mieszamy łyżką.
  • Na jabłkach delikatnie rozsmarowujemy pianę. Na wierzch kruszymy drugą część schłodzonego ciasta.
  • Całość pieczemy 40 minut w 180°C.
  • Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zobacz też: Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy