Szarlotka z migdałami

Najlepsza ze złotą renetą

Dodany przez:

Szarlotka z migdałami

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłkowe nadzienie:
  • 2 kg renet
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Przygotowanie

  1. 1. Obierz jabłka, usuń nasiona i pokrój w plasterki
  2. 2. Przełóż je na patelnię i podgrzewaj, aby zmiękły
  3. 3. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir
  4. 4. Jabłka odstaw do wystudzenia
  5. 5. Makę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę, jaja, żółtka i cukier
  6. 6. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części
  7. 7. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną
  8. 8. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta
  9. 9. Wstaw do piekarnika do 180 st. C i piecz godzinę
  10. 10. Podawaj oprószoną cukrem pudrem
deser jabłka Szarlotka migdały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze