Szarlotka z migdałami

Najlepsza ze złotą renetą

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłkowe nadzienie:
  • 2 kg renet
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Obierz jabłka, usuń nasiona i pokrój w plasterki
  • 2. Przełóż je na patelnię i podgrzewaj, aby zmiękły
  • 3. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir
  • 4. Jabłka odstaw do wystudzenia
  • 5. Makę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę, jaja, żółtka i cukier
  • 6. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części
  • 7. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną
  • 8. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta
  • 9. Wstaw do piekarnika do 180 st. C i piecz godzinę
  • 10. Podawaj oprószoną cukrem pudrem

Porady

Zobacz też: Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy