Szarlotka z marcepanem

Przepis na szarlotkę z marcepanem

Dodany przez:

Szarlotka z marcepanem

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 1 kg jabłek
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag marcepanu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 dag rodzynek

Przygotowanie

  1. ■ Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, całość przesiać. Dodać masło, żółtka,
  2. śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. ■ Ciastem wylepić natłuszczoną blachę, podpiec przez 10 minut w 180˚C. Jabłka obrać, podzielić na
  4. ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć na cieście. Rozbić jajko, żółtko utrzeć z cukrem
  5. i marcepanem, a z pozostałych białek ubić pianę. Pianę wymieszać z utartym żółtkiem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i rodzynkami. Masę wyłożyć na jabłka. Piec przez 50 minut w temperaturze
  6. 180˚C.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend  !
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser dla dzieci jabłka Szarlotka marcepan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze