Szarlotka z marcepanem

Przepis na szarlotkę z marcepanem

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
340 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 191 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 1 kg jabłek
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag marcepanu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, całość przesiać. Dodać masło, żółtka,
  • śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • ■ Ciastem wylepić natłuszczoną blachę, podpiec przez 10 minut w 180˚C. Jabłka obrać, podzielić na
  • ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć na cieście. Rozbić jajko, żółtko utrzeć z cukrem
  • i marcepanem, a z pozostałych białek ubić pianę. Pianę wymieszać z utartym żółtkiem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i rodzynkami. Masę wyłożyć na jabłka. Piec przez 50 minut w temperaturze
  • 180˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend  !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 340

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy