Szarlotka z czekoladą

Pyszna, bardzo jabłkowa szarlotka, która ma tendencję do szybkiego znikania ;)

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 4,5 kg jabłek
  • cynamon
  • margaryna
  • mąka
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • czekolada mleczna
  • mleko/śmietanka

Przygotowanie

  1. Najbardziej zajmującą częścią jest przygotowanie owoców. 4,5 kg jabłek należy obrać, po czym potarkować. Następnie do dużego garnka należy wlać trochę wody tak, aby zakrywała dno. Wlać potarkowane jabłka, dodać 2 szklanki (lub trochę ponad) cukru (w zależności od tego jak słodkie jabłka chcemy uzyskać). Doprawić cynamonem. Gotować około 20 minut często mieszając, po czym odstawić do ostygnięcia.
  2. Kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać 2 ubite jajka, następnie 3/4 margaryny i 6 łyżek stołowych cukru. To wszystko ugniatać rękami do uzyskania plastycznej masy. Masę wyłożyć do blaszki uprzednio posmarowanej margaryną i uformować wgniatając palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu należy wylać na ciasto jabłka, po czym je wyrównać. Piec kolejne 15 minut.
  3. W tym czasie należy przygotować kruszonkę: 1/4 margaryny (pozostawić jedną łyżeczkę do przygotowania czekolady) ugnieść z 2 łyżkami stołowymi cukru i 3/4 szklanki mąki. Powinna powstać masa, która kruszy się pod wpływem przecierania nią w rękach. W taki też sposób należy posypać nią jabłka równomiernie na całej płaszczyźnie blaszki. Piec kolejne 23 minuty.
  4. Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z łyżeczką margaryny i 3 łyżkami stołowymi mleka lub śmietanki cały czas mieszając. Na upieczonym cieście rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę rozlewając łyżką (efekt na zdjęciu).
  5. Ciasto odstawić na parę godzin do ostygnięcia, po to by masa jabłkowa zastygła. Smacznego :)
deser jabłka Szarlotka ciasto jabłecznik kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze