Szarlotka z czekoladą

Pyszna, bardzo jabłkowa szarlotka, która ma tendencję do szybkiego znikania ;)

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikkruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • 4,5 kg jabłek
  • cynamon
  • margaryna
  • mąka
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • czekolada mleczna
  • mleko/śmietanka

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Najbardziej zajmującą częścią jest przygotowanie owoców. 4,5 kg jabłek należy obrać, po czym potarkować. Następnie do dużego garnka należy wlać trochę wody tak, aby zakrywała dno. Wlać potarkowane jabłka, dodać 2 szklanki (lub trochę ponad) cukru (w zależności od tego jak słodkie jabłka chcemy uzyskać). Doprawić cynamonem. Gotować około 20 minut często mieszając, po czym odstawić do ostygnięcia.
  • Kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać 2 ubite jajka, następnie 3/4 margaryny i 6 łyżek stołowych cukru. To wszystko ugniatać rękami do uzyskania plastycznej masy. Masę wyłożyć do blaszki uprzednio posmarowanej margaryną i uformować wgniatając palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu należy wylać na ciasto jabłka, po czym je wyrównać. Piec kolejne 15 minut.
  • W tym czasie należy przygotować kruszonkę: 1/4 margaryny (pozostawić jedną łyżeczkę do przygotowania czekolady) ugnieść z 2 łyżkami stołowymi cukru i 3/4 szklanki mąki. Powinna powstać masa, która kruszy się pod wpływem przecierania nią w rękach. W taki też sposób należy posypać nią jabłka równomiernie na całej płaszczyźnie blaszki. Piec kolejne 23 minuty.
  • Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z łyżeczką margaryny i 3 łyżkami stołowymi mleka lub śmietanki cały czas mieszając. Na upieczonym cieście rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę rozlewając łyżką (efekt na zdjęciu).
  • Ciasto odstawić na parę godzin do ostygnięcia, po to by masa jabłkowa zastygła. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy