Szarlotka z chałwą

Jest winne, nie za słodkie.

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 195 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • margaryna
  • 2 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • Polewa:
  • 1 batonik chałwy waniliowej
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka, szklankę cukru i margarynę ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
  • Resztę białek ubijamy ze szklanką cukru i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  • Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i dodajemy cynamon.
  • Na blachę wykładamy kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starce jabłka i jasne ciasto.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C ok 45 minut. Upieczone smarujemy polewą.
  • Polewa: Margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, dodajemy chałwę, mieszamy. Letnią smarujemy ciasto.

Porady

Zobacz też: tort chałwowy z wiśniami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy