Szarlotka z budyniem

Banalny jabłecznik a niebanalny smak.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 60 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
  • 3 paczki budyniu
  • 1 litr mleka
  • jabłka (ilość wg uznania)
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukry, proszek, margarynę i śmietanę zagnieść. Podzielić na 2 części.
  2. Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ciasto: tartymi jabłkami, następnie ciepłym budyniem ( ugotować 3 opakowania budyniu na litrze mleka z 3 łyżkami masła) i drugą częścią ciasta.
  3. Piec około godziny w 180`C - do suchego patyka. Posypać cukrem pudrem.
deser jabłka Szarlotka budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze