Szarlotka z budyniem

Banalny jabłecznik a niebanalny smak.

ciasto z jabłkamiszarlotkaDeserybudynie

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
  • 3 paczki budyniu
  • 1 litr mleka
  • jabłka (ilość wg uznania)
  • cukier waniliowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę, cukry, proszek, margarynę i śmietanę zagnieść. Podzielić na 2 części.
  • Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ciasto: tartymi jabłkami, następnie ciepłym budyniem ( ugotować 3 opakowania budyniu na litrze mleka z 3 łyżkami masła) i drugą częścią ciasta.
  • Piec około godziny w 180`C - do suchego patyka. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy