Szarlotka z bezą

Pyszna, rozpływająca się w ustach szrlotka.

ciasto z jabłkamiszarlotkaDeserybeza

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • - 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • - 1 szklanka mąki krupczatki
  • - pół kostki masła
  • - 3 żółtka
  • - 4 łyżki cukru
  • - 1 łyżka cukru waniliowego
  • - 2 łyżki śmietany
  • NADZIENIE:
  • - 1 kg jabłek
  • - 3 łyżki rodzynek
  • - pół szklanki cukru
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • BEZA:
  • - 3 białka
  • - 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Do mąki dodać pokrojone masło, a następnie cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Następnie podziel je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Schładzaj 30 minut.
  • 2. Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, skropić z sokiem z cytryny. Następnie duś, aż jabłka się rozpadną. Dodaj rodzynki, cynamon i cukier.
  • 3. Blachę wyłożyć pergaminem. Większy kawałek ciasta rozwałkować. Plackiem wylepić spód i brzegi blachy. Następnie rozsmaruje nadzienie. Piec ok. 30 min w temp. 180*C. Białka ubić z cukrem.Następnie szarlotkę wyjmij z piekarnika i przykryj pianą z białek.
  • 4.Pozostałe ciasto grubo zetrzeć wprosts na bezę. Szarlotkę ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20 mninut, aż wierzch się zarumieni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy