Szarlotka z bezą

Pyszna, rozpływająca się w ustach szrlotka.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • - 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • - 1 szklanka mąki krupczatki
  • - pół kostki masła
  • - 3 żółtka
  • - 4 łyżki cukru
  • - 1 łyżka cukru waniliowego
  • - 2 łyżki śmietany
  • NADZIENIE:
  • - 1 kg jabłek
  • - 3 łyżki rodzynek
  • - pół szklanki cukru
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • BEZA:
  • - 3 białka
  • - 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. 1. Do mąki dodać pokrojone masło, a następnie cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Następnie podziel je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Schładzaj 30 minut.
  2. 2. Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, skropić z sokiem z cytryny. Następnie duś, aż jabłka się rozpadną. Dodaj rodzynki, cynamon i cukier.
  3. 3. Blachę wyłożyć pergaminem. Większy kawałek ciasta rozwałkować. Plackiem wylepić spód i brzegi blachy. Następnie rozsmaruje nadzienie. Piec ok. 30 min w temp. 180*C. Białka ubić z cukrem.Następnie szarlotkę wyjmij z piekarnika i przykryj pianą z białek.
  4. 4.Pozostałe ciasto grubo zetrzeć wprosts na bezę. Szarlotkę ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20 mninut, aż wierzch się zarumieni.
deser jabłka Szarlotka beza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze