Szarlotka wykwintna

Pyszna szarlotka mojej babuni doskonale nadaje się na niedzielny poobiedni deser.

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
295.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 153 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • -40 dag maki, 4 żółtka
  • -2/3 szklanki cukru, 1 kostka masła
  • -2 łyżki gęstej śmietany
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -cukier waniliowy
  • Na nadzienie:
  • -litrowy słoik uprażonych jabłek, doprawionych cukrem i cynamonem
  • -10 dag rodzynek
  • -4 białka, 2 łyżki cukru pudru
  • Na przybranie:
  • -2 łyżki cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie:
  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie nierównie części w proporcji 1 do 3 i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, lekko natłuścić prostokatną blachę o wymiarach 42x25 centymetrów.Większą bryłę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, ułożyć na cieście jabłka i zapiekać około 25 minut. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru

Kalorie: 295.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy