szarlotka w miodowej skorupce

Pyszne ciasto,idealne na jesienne wieczory-podawane na zimno lub na ciepło!

Dodany przez:

szarlotka w miodowej skorupce

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Składniki

  • CIASTO
  • • 4 szklanki mąki
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • kostka margaryny
  • • 1 szklanka cukru
  • • 1 cukier waniliowy
  • • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • NADZIENIE Z JABŁEK
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • galaretka wiśniowa
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto:
  2. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną.
  3. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto.
  4. Wstawić do lodówki.
  5. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem i pokropić miodem.. Piec 45 minut w 200 stopniach C.
  6. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym,galaretką i lekko podgotować,następnie posypać cynamonem.
deser Szarlotka ciasto z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy