Szarlotka sypanka

Szybkie i pyszne ciasto z jabłkami, w naszym domu obowiązkowe podczas jesiennych weekendów :)

Dodany przez:

Szarlotka sypanka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • mały proszek do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki margaryny

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie sypkie składniki (kasza, mąka, cukier i proszek) wymieszaj.
  2. 2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier wanilinowy i poczekaj, aż się sporo odsączą.
  3. 3. Na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy wsyp 1/3 sypkiej mieszaniny, wyrównaj i nałóż na nią połowę jabłek. Na jabłka wysyp kolejną 1/3 część mieszaniny, przykryj drugą połowa jabłek. Na wierzch wysyp resztę sypkich składników.
  4. 4. Na całym wierzchu ciasta rozłóż wiórki z margaryny, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 55 minut. Smacznego!
deser jabłka Szarlotka szybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze