Szarlotka sypana

Jabłka w roli głównej .

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
245 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 3/4 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki twardej margaryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 1 . Jabłka umyj , obierz , usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę . Przełóż do rondelka , wlej odrobinę wody , dodaj 4 łyżki cukru , cynamon i duś na małym ogniu 10 minut . Przestudź .
  2. 2 . Do dużej miski przesiej mąkę , dodaj cukier , kaszę mannę oraz proszek do pieczenia . Wymieszaj łyżką .
  3. 3 . Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą . Na dno wsyp 1/3 sypkiego ciasta , na to wyłóż połowę masy jabłkowej , na jabłka ponownie 1/3 część ciasta , znowu jabłka - resztę ciasta . Twardą margarynę zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na wierzch ciasta .
  4. 4 . Piekarnik rozgrzej do temperatury 189 stopni C , wstaw blachę z ciastem i piecz około 45 minut .
  5. 5 . Gdy szarlotka wystygnie posyp ją cukrem pudrem .
deser jabłka Szarlotka cisto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze