Szarlotka sypana

Jabłka w roli głównej .

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
245 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 145 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki twardej margaryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1 . Jabłka umyj , obierz , usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę . Przełóż do rondelka , wlej odrobinę wody , dodaj 4 łyżki cukru , cynamon i duś na małym ogniu 10 minut . Przestudź .
  • 2 . Do dużej miski przesiej mąkę , dodaj cukier , kaszę mannę oraz proszek do pieczenia . Wymieszaj łyżką .
  • 3 . Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą . Na dno wsyp 1/3 sypkiego ciasta , na to wyłóż połowę masy jabłkowej , na jabłka ponownie 1/3 część ciasta , znowu jabłka - resztę ciasta . Twardą margarynę zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na wierzch ciasta .
  • 4 . Piekarnik rozgrzej do temperatury 189 stopni C , wstaw blachę z ciastem i piecz około 45 minut .
  • 5 . Gdy szarlotka wystygnie posyp ją cukrem pudrem .

Kalorie: 245

Porady

Zobacz też: Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy