SZARLOTKA SYPANA

Dla tych, którzy nie lubią ugniatac ciasta...

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-8 jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon, ½ kostki margaryny lub masła roślinnego,
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do wysypania jej.
  • Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
  2. Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko poszatkować.
  3. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny na ciasto.
  5. Dodać ½ masy jabłkowej.
  6. Zasypać ją równo 1/3 mieszaniny na ciasto.
  7. Na to pozostałością jabłek i znowu przykryć równo mieszaniną na ciasto.
  8. Na wierzch kładziemy równo rozłożone wiórki margaryny.
  9. Pieczmy w 200 st. C przez ok. 45 min.
  10. Ładnie zrumienioną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Wskazówki

Szarlotka sypana - przepis

deser dla dzieci Szarlotka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze