SZARLOTKA SYPANA

Dla tych, którzy nie lubią ugniatac ciasta...

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-8 jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon, ½ kostki margaryny lub masła roślinnego,
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do wysypania jej.
  • Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
  • Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko poszatkować.
  • Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy wsypać 1/3 mieszaniny na ciasto.
  • Dodać ½ masy jabłkowej.
  • Zasypać ją równo 1/3 mieszaniny na ciasto.
  • Na to pozostałością jabłek i znowu przykryć równo mieszaniną na ciasto.
  • Na wierzch kładziemy równo rozłożone wiórki margaryny.
  • Pieczmy w 200 st. C przez ok. 45 min.
  • Ładnie zrumienioną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Szarlotka sypana - przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy