szarlotka sypana

pyszna, pachnąca masełkiem szarlotka, przy jej robieniu nawet sobie nie pobrudzimy rąk :)

sernikiciasto z jabłkamiszarlotkatartyDeseryNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
212.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki kaszy manny (zwykłej, do gotowania)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru ( plus dopełnienie do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 2 - 2,2 kg bardzo soczystych jabłek (dałam Ligole)
  • cukier do smaku, jeśli są kwaśne
  • cynamon, wg uznania (dałam 1 łyżeczkę)
  • dodatkowo na wierzch:
  • około 150 - 180 gramów masła

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie
  • Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy cukrem (opcjonalnie) i cynamonem, nie odsączamy soku, masę dzielimy na dwie równe części.
  • Kaszę , mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem, masę dzielimy na 3 równe części ( u mnie każda wyszła po 260 gramów).
  • Kwadratową blachę o wymiarze 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na spód wysypujemy pierwszą część kaszy z mąką, potrząsając formą rozprowadzamy ją równomiernie, następnie na nią rozkładamy połowę jabłek, lekko dociskając wygładzamy powierzchnię. Potem jabłka posypujemy drugą częścią mąki z kaszą, znów wyrównujemy powierzchnię, nakładamy drugą część jabłek, dociskamy i wysypujemy trzecią część kaszy z mąką.
  • Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
  • Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut.

Kalorie: 212.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy