SZARLOTKA PYCHOTKA

pyszny deser na upalne ,letnie dni

Dodany przez:

SZARLOTKA PYCHOTKA

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 9 głosów)

Składniki

  • - kg jabłek
  • - 1,5 szkl cukru
  • - 2 szkl mąki pszennej
  • - kostka margaryny
  • - łyżka masła
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - łyżeczka cynamonu
  • - 4 jajka
  • - szczypta soli
  • - cukier waniliowy
  • - kisiel truskawkowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić do rondelka, dodać łyżkę masła ,cynamon i cukier waniliowy i poddusic ok .10 min. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Z mąki , proszku do pieczenia, margaryny, żóltek zagnieść kruche ciasto,podzielic na 2 części i przez chwilę schlodzić w lodówce. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć jabłka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodac cukier i ewentualnie kisiel dla koloru, rozprowadzic na owocach. Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok 40-50 min.pod koniec pieczenia zwiększyć temperature do 180 stopni. Po upieczeniu zostawic w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
  3. Zamiast jabłek można użyć również innych owoców sezonowych np malin,ale wtedy wykładamy je bezpośrednio na ciasto bez uprzedniego duszenia.
deser jabłka Szarlotka kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy