SZARLOTKA PYCHOTKA

pyszny deser na upalne ,letnie dni

ciasto z jabłkamiszarlotkakruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 207 głosów)

Składniki:

  • - kg jabłek
  • - 1,5 szkl cukru
  • - 2 szkl mąki pszennej
  • - kostka margaryny
  • - łyżka masła
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - łyżeczka cynamonu
  • - 4 jajka
  • - szczypta soli
  • - cukier waniliowy
  • - kisiel truskawkowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić do rondelka, dodać łyżkę masła ,cynamon i cukier waniliowy i poddusic ok .10 min. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  • Z mąki , proszku do pieczenia, margaryny, żóltek zagnieść kruche ciasto,podzielic na 2 części i przez chwilę schlodzić w lodówce. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć jabłka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodac cukier i ewentualnie kisiel dla koloru, rozprowadzic na owocach. Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok 40-50 min.pod koniec pieczenia zwiększyć temperature do 180 stopni. Po upieczeniu zostawic w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
  • Zamiast jabłek można użyć również innych owoców sezonowych np malin,ale wtedy wykładamy je bezpośrednio na ciasto bez uprzedniego duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy