Szarlotka palce lizać

Szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. A do tego bardzo łatwym do przygotowania.

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.57 z 168 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • trochę olejku pomarańczowego (nie koniecznie)
  • Margaryna do posmarowania blachy,bułka tarta do posypania blachy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Z podanych składników zagnieśc kruche ciasto. Prostokątną foremkę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy.
  • 2.Jabłka obrać, zetrzeć na tartce do jarzyn.Dodać cukier, cukier waniliowy i olejek, wymieszać.Na placku równomiernie rozłożyć jabłka.
  • 3.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki.
  • 4.Z pozostałej części ciasta można zrobić przybranie góry. Za pomoca kieliszka wykrawamy okrągłe jabłuszka, ogonki i listki wykrawamy nożykiem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na cieście.
  • 5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 min w 180 st. C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy