Szarlotka na kruchym cieście

Aromatyczna i korzenna szarlotka na kruchym spodzie

Dodany przez:

Szarlotka na kruchym cieście

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie
  • 5 dużych jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.
  2. 3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.
  4. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.
  5. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
deser Szarlotka jabłecznik cynamon kruche ciasto kardamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze