Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto, które nigdy się nie "przejada".

Dodany przez:

Szarlotka na kruchym cieście

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka, cukier waniliowy i sól, posiekać wszystkie składniki nożem i szybko zagnieść ręką. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki.
  3. Ciasto podzielić na 2 dwie części. Jedną z nich rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i pokłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (190 C) na jasnozłoty kolor (15-20 minut).
  4. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć jabłka na podpieczone ciasto i posypać cynamonem. Na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 20-30 minut. Gorącą szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
deser jabłka Szarlotka ciasto kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze