Szarlotka na ciepło - przepis

Pyszna szarlotka, która nie wymaga zbyt wielu umiejętności.

Dodany przez:

Szarlotka na ciepło - przepis

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 350g margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek dowolnych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżki cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
  3. ¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać). i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polać kremówką.
deser jabłka Szarlotka jabłecznik ciasto z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy