Szarlotka mamy

Szarlotka z różową pianką.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • JABŁKA:
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon
  • PIANKA:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • kisiel (czerwony)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, margaryny, żółtek cukru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalki. Resztę wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto posypać mąką.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.
  • Z białek ubić pianę. Na koniec ubijania dodawać cukier i kisiel. Wyłożyć na jabłka.
  • Na wierch pianki zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w 180 C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy