Szarlotka kaszubska

Szarlotka kaszubska to przepis, który jest tradycyjna recepturą naszej rodziny.

Dodany przez:

Szarlotka kaszubska

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Szarlotka kaszubska
  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 kostki margaryny kasi
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • Nadzienie jabłkowe:
  • słoiczek musu jabłkowego doprawiamy cynamonem, cukrem waniliowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
  2. Ucieramy całe jajka z cukrem, dodajemy kasię, następnie dosypujemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy kwaśną śmietanę.
  3. Połowę ciasta wykładamy na małą blaszkę, a następnie wykładamy nadzienie jabłkowe i przykrywamy pozostałym ciastem. Szarlotkę pieczemy ok. 60 min.
deser jabłka Szarlotka ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze