SZARLOTKA CZESKA

Wymaga troche pracy, ale warta jest tego...

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 1. ciasto: 20 dag mąki,
  • 20 dag margaryny
  • 2. ciasto: 20 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • 2 dag drożdży,
  • ok. ½ szkl. ciepłej wody
  • nadzienie: 6 dużych jabłek,
  • cukier,
  • cynamon,
  • bakalie,
  • garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.

Przygotowanie

  1. skladniki na 1 ciasto posiekać, zlepić, rozwałkować, zwinąć rulon i włożyć do lodówki
  2. ze składników na 2 ciasto zrobić ciasto o konsystencji jak na pierogi
  3. Rozwałkować ciasto tłuste
  4. Położyć ciasto tłuste na chude, zwinąć w rulon.
  5. Podzielić na 4 części.
  6. Spłaszczyć jedną część przekrojem na stolnicę, rozwałkować i nałożyć poszatkowane, lekko osłodzone i zmieszane z cynamonem i bakaliami jabłka.
  7. Zlepić jak pieróg, posmarować jajkiem o posypać orzechami.
  8. Piec w temp. 150 st. C, do zrumienienia.
deser Szarlotka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze