Szarlotka babuni

Proponuję Państwu przepyszną szarlotkę według przepisu mojej babci.

Dodany przez:

Szarlotka babuni

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 8 jaj
  • 4,5 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki różowego kisielu
  • 1,5-02 kg jabłek pokrojonych w talarki
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Z żółtek, szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczu, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i kisiel. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.
deser Szarlotka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze