Szalony duet czyli muffinki czeko- cynamonooowe z jabłkiem :)

Przepis szybki, pyszny, prosty i zawsze się udaje - same zalety

DeserymuffinkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • składniki mokre:
  • 1 jajo
  • 2 łyżki topionego masła
  • 1/2 szklanki mleka 3.2%
  • 1/2 jabłka
  • masło do wysmarowania foremek

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie suche składniki ( prócz kakao i cynamonu) wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać mleko, jajo i roztopione masło.
  • Mokre składniki wlać do suchych. Piekarnik rozgrzac do temp 200 stopni- grzanie z góry i z dołu.
  • Ciasto podzielić w proporcji 2:1. Do większej części dodać cynamon i pokrojone na drobną kostkę jabłko. Do drugiej, mniejszej kakao.
  • Foremki ( ja używam kokilek żaroodpornych) wysmarować masłem. Wypełnić po łyżce jasnego ciasta, na to ciemne(wykorzystać całe- rozdzielić na 4 kokilki) i na górę także jasne.
  • Piec 20 minut. Podawać na ciepło lub ostudzone. Nastepnego dnia równie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy