Szakszuka z jajkiem i bakłażanem

Szakszuka jest popularna w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej, izraelskiej. Za sprawą tej ostatniej coraz częściej można ją zjeść w Polsce - najczęściej w barach i restauracjach z hummusem.

jajko sadzone

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 pomidory
  • pół bakłażana
  • mała cebula
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • zioła według uznania - kolendra, pietruszka, tymianek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oliwie.
  • Do cebuli dodaj pokrojony w kostkę bakłażan i podsmażaj na niewielkim ogniu, aż nieco zmięknie.
  • Dodaj posiekany czosnek. Podsmaż krótko.
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś, aż zaczną się nieco rozpadać. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zrób wgłębienie na patelni i w to miejsce wbij jajko. Przykryj całość pokrywką i duś, aż jajko się zetnie.
  • Możesz posypać ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką - wedle uznania.
  • Podawaj z ulubionym pieczywem - pitą, bagietką, świeżym chlebem.

Porady

Wybierz najlepsze, słodkie i aromatyczne pomidory, bo w tym daniu są kluczowe. Łatwo przygotujesz szakszukę dla dwóch osób - zwiększ ilość składników, a na patelni utwórz dwa zagłębienia na jajka.

Polecamy również: wiosenna szakszuka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy