Szakszuka z jajkiem i bakłażanem

Szakszuka jest popularna w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej, izraelskiej. Za sprawą tej ostatniej coraz częściej można ją zjeść w Polsce - najczęściej w barach i restauracjach z hummusem.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 pomidory
  • pół bakłażana
  • mała cebula
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • zioła według uznania - kolendra, pietruszka, tymianek

Przygotowanie

  1. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oliwie.
  2. Do cebuli dodaj pokrojony w kostkę bakłażan i podsmażaj na niewielkim ogniu, aż nieco zmięknie.
  3. Dodaj posiekany czosnek. Podsmaż krótko.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś, aż zaczną się nieco rozpadać. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Zrób wgłębienie na patelni i w to miejsce wbij jajko. Przykryj całość pokrywką i duś, aż jajko się zetnie.
  6. Możesz posypać ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką - wedle uznania.
  7. Podawaj z ulubionym pieczywem - pitą, bagietką, świeżym chlebem.

Wskazówki

Wybierz najlepsze, słodkie i aromatyczne pomidory, bo w tym daniu są kluczowe. Łatwo przygotujesz szakszukę dla dwóch osób - zwiększ ilość składników, a na patelni utwórz dwa zagłębienia na jajka.

Polecamy również: wiosenna szakszuka

pomidory bakłażan jajko sadzone szakszuka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy