Szakszuka wiosenna

Szakszuka to najlepszy pomysł na długo sycące śniadanie dla rosnących i aktywnych. W wersji wiosennej szakszuka. oprócz jajek zawiera sporo zielonych warzyw. To łatwy, szybki przepis bez mięsa.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 duże słodkie cebule, pokrojone w pióra
  • cukier, sól
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżeczka kuminu
  • kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru, startego
  • 3 małe cukinie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
  • 200 g różyczek brokuła, blanszowanych przez 2 min
  • 100 g liści szpinaku baby, oczyszczonych, lub miksu wiosennych listków (rukola, roszponka, szczaw, amarantus itd)
  • ogórek sałatkowy, pokrojony wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
  • 2 główki rzymskiej sałaty, przecięte wzdłuż na ćwiartki
  • 8 jajek
  • szklanka zielonego groszku z mrożonki
  • szklanka bobu z mrożonki
  • sok z cytryny
  • płatki chili
  • smażona cebulka
  • kiełki brokuła i cebuli
  • dip: 50 g masła
  • 3 łyżki listków kolendry i mięty, posiekanych
  • 350 ml greckiego jogurtu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, smażymy, często mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy posiekany czosnek, kumin i imbir, podsmażamy ok. 5 min.
  • Dokładamy kawałki cukinii i róże brokułu, skrapiamy wodą, dusimy razem 5 min. Dodajemy szpinak, ogórek, sałatę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy ok. 3 min.
  • W warzywach robimy 4 dołki, w każdy wpuszczamy po 2 jajka, na wierzchu rozsypujemy groszek i bób, trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną aksamitnie płynne.
  • Na dip: masło topimy na patelni i rozgrzewamy, aby się zapieniło i zbrązowiało. Większość mieszamy z ziołami i jogurtem, przekładamy do salaterki. Resztą masła polewamy szakszukę, skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny, posypujemy prażoną cebulką oraz kiełkami brokuła i cebuli.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Porady

Zobacz: spis treści kwietniowego numeru "Moje Gotowanie"

"Moje Gotowanie" w specjalnej cenie tylko na kultowy.pl

Notka redakcyjna

Szakszuka to popularna na Bliskim Wschodzie potrawa z pomidorów, cebuli, papryki, natki pietruszki, jajek i przypraw. Słowo szakszuka można przetłumaczyć jako "bałagan" , co doskonale oddaje jej improwizacyjny charakter. W naszej wersji jest pełna zieleniny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy