Szakszuka śniadaniowa

Śniadanie bogate w białko zmniejsza ochotę na podjadanie w ciągu dnia - pamiętajmy, że dobry poranny posiłek to podstawa!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • cebula czerwona, średniej wielkości, podzielona na ósemki
  • 30 dag pieczarek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • cukinia, średniej wielkości, pokrojona na plasterki lub półplasterki
  • 15 dag zielonego groszku
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka, średniej wielkości
  • do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano, cynamon, papryka (niekoniecznie)
  • do podania: kiełki brokułu i posiekana natka, sos sriracha lub sambal oelek

Przygotowanie

  1. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez pół minuty. Dodajemy pieczarki, po minucie dokładamy cukinię i smażymy minutę. Przyprawiamy solą, kuminem, oregano i cynamonem (można dodać też trochę mielonej papryki). Wrzucamy groszek (jeśli będziemy używać mrożonego, trzeba go najpierw przelać wrzątkiem) i pomidorki, dusimy przez minutę.
  2. Warzywa rozsuwamy łyżką, tworząc 4 „dołki„, w które wybijamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną lekko płynne (lub wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C).
  3. Przed podaniem posypujemy natką i kiełkami, oprószamy pieprzem. Ostry sos serwujemy w osobnym naczyniu.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018
Śniadanie jajka szakszuka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy