Szakszuka

Szakszuka to idealny pomysł na wegetariańskie śniadanie, którym można podzielić się z bliskimi. To proste danie jest bardzo pożywne i pełne witamin!

Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka „zerówki”
    pomidory z puszki
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól, pieprz

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy 3-4 minuty, żeby część płynu odparowała. Wbijamy na patelnię całe jajka. Dusimy na małym ogniu, aż jajka się zetną (można przykryć patelnię pokrywką).

     

Porady

Polecamy również: wiosenna szakszuka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy