Szakszuka
Szakszuka - Przepis na SzakszukaSzakszuka to idealny pomysł na wegetariańskie śniadanie, którym można podzielić się z bliskimi. To proste danie jest bardzo pożywne i pełne witamin!

Ocena:
(średnia 4.45 z 163 głosów)
Składniki:
- 3 jajka „zerówki”
pomidory z puszki
1/2 cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy 3-4 minuty, żeby część płynu odparowała. Wbijamy na patelnię całe jajka. Dusimy na małym ogniu, aż jajka się zetną (można przykryć patelnię pokrywką).
Porady
Polecamy również: wiosenna szakszuka
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Szakszuka to najlepszy pomysł na długo sycące śniadanie dla rosnących i aktywnych. W wersji wiosennej szakszuka. oprócz jajek zawiera sporo zielonych warzyw. To łatwy, szybki przepis bez mięsa.
Szakszuka wiosenna
Czas przygotowania:
15 min.

Śniadanie bogate w białko zmniejsza ochotę na podjadanie w ciągu dnia - pamiętajmy, że dobry poranny posiłek to podstawa!
Szakszuka śniadaniowa
Czas przygotowania:
30 min.

Szakszuka ze szparagami to inna wersja znanego bliskowschodniego dania, w którym pomidory i paprykę zastąpiliśmy zielonymi warzywami. Bardzo wiosenna, bardzo smaczna szakszuka!
Szakszuka ze szparagami
Czas przygotowania:
20 min.

Szakszuka jest popularna w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej, izraelskiej. Za sprawą tej ostatniej coraz częściej można ją zjeść w Polsce - najczęściej w barach i restauracjach z hummusem.
Szakszuka z jajkiem i bakłażanem
Czas przygotowania:
160 min.

Sałatka jest bardzo efektowna i smaczna.Polecam
Pyszna sałatka na szpinakowym biszkopcie.
Czas przygotowania:
45 min.

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.