Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Ocena:

4.44 (193)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Wygladają podobnie jak racuchy, ale smakuja zupełnie inaczej. Przepis z kuchni małopolskiej.

Składniki:

  • 50 dag białego sera
  • ok 3/4 szklanki maki
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 4 łyżki słodkiej smietany
  • sól
  • olej

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser dwukrotnie zmielic w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i makę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  • Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne