Syrop z cytryn, malin, jeżyn, imbiru i miodu

Ocena:

4.52 (161)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
Moim ulubionym dodatkiem do herbaty czy ciepłej wody jest syrop z cytryn,malin,jeżyn,imbiru i miodu.

Składniki:

  • - jedna cytryna
  • - porządna garść malin (u mnie mrożone)
  • - garść jeżyn (u mnie mrożone, nie każdy ma do nich dostęp więc nie są one koniecznym składnikiem)
  • - 4 plastry korzenia imbiru
  • - pół szklanki miodu

Syrop z cytryn, malin, jeżyn, imbiru i miodu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytrynę parzymy (zalewamy wrzątkiem), kroimy na ćwiartki i w plasterki. Wrzucamy na dno słoika. Dorzucamy maliny, jeżyny, 4 plastry obranego imbiru. Całość zalewamy lekko podgrzanym miodem.
  • Zakręcamy słoik i odstawiamy na całą noc do lodówki. Gotowy syrop możemy dolewać do herbaty lub przegotowanej wody. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Porady

Wypróbuj przepis na syrop z cebuli z miodem - idealny na przeziębienie

Zrób zapasy na zimę - syrop z pędów sosny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne