Syrop wiśniowo-herbaciany

Przepis na zdrowy syrop wisniowo-herbaciany.

PrzetworysyropyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.56 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 l wody
  • 12 torebek ekspresowej czarnej herbaty (najlepiej aromatyzowanej wiśniami)
  • torebka cukru waniliowego
  • 1,5 kg cukru
  • 2 łyżki esencji cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wydrylowane wiśnie skrapiamy wodą, dusimy 20 min, miksujemy i przecieramy przez sitko. Herbatę wrzucamy do 1 l gorącej wody i gotujemy pod przykryciem 10 min, usuwamy herbatę. Powstałą esencję miesza-my z sokiem z wiśni, cukrem waniliowym, cukrem i esencją cytrynową, gotujemy pod przykryciem 10 min. Zlewamy do wyparzonych butelek, pasteryzujemy.

Porady

Wypróbuj przepis na syrop z pędów sosny - idealny na przeziębienie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy