Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany w cukrze, w sam raz na zimne dni
Składniki:
250g świeżego imbiru
400 g cukru
szczypta soli
ok pół litra wody
4 łyżki brązowego cukru
Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Imbir obrać ze skórki, najlepiej małą łyżeczką, pokroić na małe kawałeczki. Dokładnie wypłukać i zalać wodą, tak by go tylko przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Następnie wylać wodę i ponownie zalać imbir zimną wodą, również w podobnej ilości. Dodać cukier, szczyptę soli i gotować ok 25 min. Syrop zlać do słoiczka, a imbir przełożyć na papier do pieczenia i jeszcze ciepły posypać brązowym cukrem. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie przechowywać w słoiczku w lodówce. Syrop wykorzystać do ciepłej herbatki ( 3 łyżeczki na szklankę), a imbir kandyzowany do ciast lub jako przekąska.