Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany
Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany - Przepis na Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowanySyrop imbirowy oraz imbir kandyzowany w cukrze, w sam raz na zimne dni

Składniki:
- 250g świeżego imbiru
- 400 g cukru
- szczypta soli
- ok pół litra wody
- 4 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Imbir obrać ze skórki, najlepiej małą łyżeczką, pokroić na małe kawałeczki. Dokładnie wypłukać i zalać wodą, tak by go tylko przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Następnie wylać wodę i ponownie zalać imbir zimną wodą, również w podobnej ilości. Dodać cukier, szczyptę soli i gotować ok 25 min. Syrop zlać do słoiczka, a imbir przełożyć na papier do pieczenia i jeszcze ciepły posypać brązowym cukrem. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie przechowywać w słoiczku w lodówce. Syrop wykorzystać do ciepłej herbatki ( 3 łyżeczki na szklankę), a imbir kandyzowany do ciast lub jako przekąska.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
1440 min.

Przepis z książki B Adamczewskiej „Nowości na talerzu”. Jest pysznym dodatkiem do ciast – np keksu.
Kandyzowany imbir
Czas przygotowania:
60 min.

pysznym dodatkiem do ciast – szczególnie keksu
Kandyzowany imbir
Czas przygotowania:
20 min.

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania z woda
Syrop z miety
Czas przygotowania:
50 min.

idealny dodatek do herbaty lub napojów z lodem
Syrop miętowy
Czas przygotowania:
60 min.

na kaszel i przeziębienie
Syrop z sosny!
Czas przygotowania:
60 min.

Przepis na marynowany imbir
Gari - marynowany imbir do sushi
Czas przygotowania:
45 min.

Przepis na sałatkę z marchewki z dodatkiem imbiru
Sałatka - marchewka i imbir
Czas przygotowania:
120 min.

do herbaty...
Syrop z PIGWY
Czas przygotowania:
90 min.

Polecam ten syrop, zimą smakuje rewelacyjnie...
Syrop z czerwonej porzeczki
Czas przygotowania:
4320 min.

Zagęszczony syrop wiśniowy do rozrabiania z wodą.