Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany

Syrop imbirowy oraz imbir kandyzowany w cukrze, w sam raz na zimne dni

PrzetworysyropyNapojePrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Składniki:

  • 250g świeżego imbiru
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • ok pół litra wody
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Imbir obrać ze skórki, najlepiej małą łyżeczką, pokroić na małe kawałeczki. Dokładnie wypłukać i zalać wodą, tak by go tylko przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Następnie wylać wodę i ponownie zalać imbir zimną wodą, również w podobnej ilości. Dodać cukier, szczyptę soli i gotować ok 25 min. Syrop zlać do słoiczka, a imbir przełożyć na papier do pieczenia i jeszcze ciepły posypać brązowym cukrem. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie przechowywać w słoiczku w lodówce. Syrop wykorzystać do ciepłej herbatki ( 3 łyżeczki na szklankę), a imbir kandyzowany do ciast lub jako przekąska.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy