Zupa meksykańska bez mięsa

Ocena:

4.49 (169)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Dla podkręcenia smaku, zupę warto przyprawić szczyp-tą brązowego cukru, sokiem z limonki i mielonym kuminem. Jest jeszcze jeden trik, którego warto spróbować: do duszenia pokrojonych papryk z fasolą i pomidorami można dodać kostkę gorzkiej czekolady, ale takiej naprawdę gorzkiej, o zawartości kakao min. 72%. Niesamowicie wzbogaca smak, zwłaszcza pomidorów.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryczki jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów pelati
  • 50 ml brandy
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • kwaśna gęsta śmietana
  • garść startego sera cheddar
  • kilka gałązek kolendry

Zupa meksykańska bez mięsa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w paski papryki i krążki oczyszczonych z pestek jalapeño. Kiedy zmiękną, dokładamy posiekany czosnek, podsmażamy razem
  • ok. 1 min. Fasolkę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy, dodajemy na patelnię razem z bulionem i pomidorami z zalewą, gotujemy ok. 30 min. Dolewamy brandy, przyprawiamy solą,
  • pieprzem i mieloną papryką. Rozlewamy, na każdej porcji kładziemy po łyżce śmietany, posypujemy startym serem oraz kolendrą. Dla podkręcenia smaku, zupę warto przyprawić szczyptą brązowego cukru, sokiem
  • z limonki i mielonym kuminem. Jest jeszcze jeden trik, którego warto spróbować: do duszenia pokrojonych papryk z fasolą i pomidorami można dodać kostkę gorzkiej czekolady, ale takiej naprawdę gorzkiej, o zawartości kakao min. 72%. Niesamowicie wzbogaca smak, zwłaszcza pomidorów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne