Sycąca zapiekanka z ciecierzycą

Ocena:

4.53 (142)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Pyszna i sycąca

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20 g masła
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 słoiczka paprykowego Pesto
  • 6 pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sycąca zapiekanka z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i ubić z masłem na puszysto. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso z szynki umyć, zmielić. Na oleju przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Smażyć na małym ogniu.
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w dużą kostkę. Dodać wraz z Pesto do mięsa. Dusić aż nadmiar wody odparuje.
  • Ciecierzycę przepłukać, osączyć. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i gałką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć ziemniakami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne