Sycąca zapiekanka z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i ubić z masłem na puszysto. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso z szynki umyć, zmielić. Na oleju przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Smażyć na małym ogniu.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w dużą kostkę. Dodać wraz z Pesto do mięsa. Dusić aż nadmiar wody odparuje.
Ciecierzycę przepłukać, osączyć. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i gałką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć ziemniakami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.