4.48 (143)
Frytki z batatów to ciekawa, słodsza alternatywa dla tradycyjnej przekąski z ziemniaków. Ponieważ zostały przyrządzone w piekarniku, mają przyjemny aromat oliwy i ziół. Dzięki takiej obróbce termicznej tracą mniej wartości odżywczych i nie stymulują wzrostu cholesterolu. Warto posypać je świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują z dipem czosnkowym. Podpowiadamy, jak zrobić frytki z batatów w piekarniku.
bataty (słodkie ziemniaki) 500 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
czosnek granulowany 1 łyżeczka
słodka papryka 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki
sól 3 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
Słodkie ziemniaki: obieramy i myjemy. Małym nożykiem wycinamy wszystkie czarne punkty z miąższu. Frytki z batatów z piekarnika można też zrobić bez zdejmowania skórki. Trzeba je wtedy dokładnie wyczyścić za pomocą szczoteczki lub gąbki kuchennej z warstwą ścierną. Kroimy ziemniaki w plastry o szerokości około 1 cm, a następnie w słupki. Jeśli wyjdą bardzo długie, możemy je przekroić jeszcze na pół. Przelewamy je bieżącą wodą, po czym zostawiamy w lodowatej kąpieli na 30 minut (można pominąć, czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Ponownie opłukujemy i osuszamy. W ten sposób pozbywamy się z ziemniaków nadmiaru skrobi.
Ewa Niepytalska
Przyprawy: wlewamy oliwę do miseczki. Tłuszcz jest potrzebny, żeby frytki równomiernie się upiekły i zarumieniły. Można też wykorzystać dowolny olej roślinny, na przykład rzepakowy, lniany lub z awokado. Dodajemy suszony czosnek, oregano, słodką paprykę i pieprz oraz drobno posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy do połączenia składników.
Ewa Niepytalska
Przygotowanie do pieczenia: polewamy ziemniaki oliwą z przyprawami. Potrząsamy naczyniem lub przerzucamy słupki szczypcami, żeby dokładnie pokryły się marynatą. Następnie oprószamy je mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, równomiernie rozprowadzając skrobię. Wchłonie ona nadmiar wilgoci, dzięki czemu frytki będą chrupiące z wierzchu.
Ewa Niepytalska
Pieczenie: rozkładamy ziemniaki na blaszce wyłożonej pergaminem. Ważne jest, żeby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w 220°C przez około 20–25 minut. Po upływie mniej więcej połowy czasu przekręcamy je szczypcami na drugą stronę. Kiedy się zarumienią, a miejscami zaczną już mocniej przypiekać, możemy wyjąć je z piekarnika.
Ewa Niepytalska
Podanie: oprószamy pieczone bataty gruboziarnistą solą i przekładamy do koszyczka na frytki lub na talerz wyłożony papierem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować je startym parmezanem i skropić oliwą truflową. Podajemy z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym.
Ewa Niepytalska
Porady
- Jak wybierać bataty? Skórka słodkiego ziemniaka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia lub obicia – mogą popsuć efekt.
- Przepis na frytki z batatów można urozmaicić dowolnymi przyprawami i ziołami. Do słodkich ziemniaków pasuje na przykład kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka, majeranek, gałka muszkatołowa i cynamon. Warto wykorzystać także gotowe mieszanki przypraw orientalnych, takie jak garam masala.
- Możemy również przyrządzić frytki z batatów smażone na głębokim tłuszczu. Oprószamy je mąką i wrzucamy do rozgrzanego oleju (o temperaturze około 180°C). Odsączamy na ręczniku papierowym, po czym posypujemy solą i ulubionymi przyprawami.
Chrupiące frytki z batatów są świetną, samodzielną przekąską, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub potraw typu fast food. Można je podać obok:
Dobrą opcją na pożywny lunch są frytki ze słodkich ziemniaków podane jedynie z lekkim dodatkiem warzywnym, takim jak surówka z kalafiora lub młodej kapusty. Pasują do nich też liście sałat z dressingiem jogurtowym lub miodowym winegretem.
Pieczone frytki z batatów dobrze komponują się z wieloma różnymi sosami. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje:
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł