Kaszanka z patelni

Ocena:

4.49 (164)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kaszanka z patelni z cebulką przypadnie do gustu miłośnikom szybkich, smażonych dań. W zależności od regionu Polski nazywana jest również kiszką lub krupniokiem. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego chleba i kiszonych ogórków, choć to nie jedyna propozycja jej podania. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i na codzienny obiad. Zobaczcie, jak błyskawicznie powstaje kaszanka na patelni.  

Składniki:

  • kaszanka  300 g

  • cebula  240 g

  • masło  25 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  3 g

Kaszanka z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie piórka lub drobną kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. 

  • Krok 2:

    Kaszanka na patelni: obieramy pętko ze skóry i kroimy je w plastry. Wrzucamy na patelnię z cebulką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy przez około 15 minut, aż kiszka się rozpadnie i zarumieni.  

  • Krok 3:

    Podanie: przekładamy danie bezpośrednio po usmażeniu na talerze. Kaszanka z patelni najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkami takimi jak świeży chleb i ogórek kiszony.   

Porady

  • Kaszankę z patelni można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięsny wyrób jego roślinnym odpowiednikiem. Bezmięsne kaszanki można dostać w większości hipermarketów lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Można je też przyrządzić w domu – na bazie kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, papryki, kaszy manny i ulubionych przypraw.  
  • Smażoną kaszankę z cebulką można doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej zawiera ona sól, pieprz i majeranek. Można jednak pokusić się również o dodatek słodkiej lub ostrej papryki w proszku, a także ziela angielskiego. Ciekawie smakuje z kilkoma kroplami aromatu dymnego. Niektórzy doprawiają ją też przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub sproszkowaną papryką wędzoną. 
  • Kaszanka na obiad najlepiej smakuje podana z musztardą. Często serwuje się ją również w towarzystwie ketchupu, tartego chrzanu lub sosu czosnkowego
  • Aromatyczne krupnioki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Sprawdzi się zarówno neutralny olej (rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy), jak i oliwa. Najlepiej smakują jednak na prawdziwym maśle (82%).
  • Kaszanka z patelni nie powinna podpiekać się zbyt długo – tylko tyle, żeby się zarumieniła i podgrzała. Należy też uważać, żeby nie spalić cebulki – straci wtedy swój smak i całe danie będzie zdecydowanie mniej apetyczne.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kaszanka z patelni – z czym ją jeść? 

Prosta kaszanka z cebulą z patelni najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Może to być chleb na zakwasie z chrupiącą skórką lub miękka bułka, na przykład kajzerka. Idealnym towarzystwem dla tego dania są ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe oraz pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Do kaszanki z patelni pasują także takie dodatki jak: 

  • surówka z kiszonej kapusty – z jabłkiem, cebulą i marchewką oraz dressingiem na bazie oleju. Jest zdrowa i bardzo prosta. Słodko-kwaśne elementy świetnie współgrają ze słoną kaszanką z patelni.  
  • duszone jabłka – słyną z tego, że doskonale komponują się z przeróżnymi wyrobami wieprzowymi. Kwaskowe owoce nie tylko świetnie smakują w towarzystwie kaszanki, ale także pomagają w trawieniu tłustego dania.  
  • sałatka z pomidorów – prosty i świeży dodatek, który spełnia podobną funkcję co kiszone ogórki lub jabłka. Możemy udekorować ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.   
  • jajko sadzone – to ciekawy pomysł na proteinowe śniadanie, które zapewni nam energię na długi czas. Najlepiej, jeśli żółtko pozostanie płynne. Utworzy wtedy pyszny sos do kaszanki. 
  • ziemniaki z grilla – aromatyczne i rozpływające się w ustach, z dodatkiem masła i ziół. Dzięki nim powstanie genialny, sycący obiad.   

Kaszanka w piekarniku, na patelni czy z grilla? 

Sposobów na to, jak przyrządzić kaszankę, jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest usmażenie jej z cebulką. Można wyjąć wnętrze pętka, tak jak w naszym przepisie, lub przygotować ją we flaku, jedynie nacinając ją w kilku miejscach. Dzięki temu nie pęknie pod wpływem ciepła na patelni. Danie to można jednak przyrządzić nie tylko w wersji smażonej. Krupniok może być też spożywany po ugotowaniu, jeśli chcemy zrobić go bez tłuszczu. Świetnie smakuje także: 

  • kaszanka z grilla – to obowiązkowy punkt w menu wszystkich letnich przyjęć w ogrodzie. Można położyć ją bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do pieczenia. Dobrze prezentuje się w towarzystwie boczku z grilla i szaszłyków warzywnych. Na stole nie może zabraknąć musztardy i ketchupu oraz pieczywa. 
  • kaszanka z piekarnika – można ją upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i po zawinięciu w folię aluminiową lub specjalny rękaw. Często przyrządza się ją z dodatkiem jabłek lub ziemniaków. Niezależnie od sposobu podania krupniok z piekarnika zawsze smakuje fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie pieczarek lub zasmażonej kapusty kiszonej. 

Kaszanka na patelni w niecodziennej odsłonie 

Pyszna, tradycyjna kaszanka z cebulą może być też przygotowana w formie kotletów. Niewiele osób słyszało o takiej możliwości, a takie niecodzienne danie smakuje naprawdę wybornie. Jest bardzo proste w przygotowaniu – do kaszanki dodajemy cebulkę, namoczoną w mleku bułkę i jajko. Można też dać do środka ugotowane ziemniaki lub mięso mielone. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy je podobnie jak tradycyjne pulpety lub klopsy – na przykład z surówką z buraczków lub mizerią.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne