Tort świnki w błocie

Ocena:

4.51 (179)

  • 2 godz. 0 min.
Tort ten wygląda na niezwykle skomplikowany, jednak taki nie jest.

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g maki
  • Błotko i balia:
  • 2 duże tabliczki czekolady
  • śmietanka kremówka
  • masa do ciasta np. bita śmietana
  • 10 opakowań kit kat
  • 250 g rożowej masy marcepanowej
  • różowa wstążka
  • wykalaczka

Tort świnki w błocie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj okrągłą foremkę o przekroju około 20 cm masłem i posyp mąką. Ubij cukier z jajkami na puszystą, białą masę (ubijanie potrwa trochę czasu). Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją w masę jajeczną. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez około 30 minut. Ciasto będzie gotowe wówczas jak jego górna część zrobi się gąbczasta. Posyp ciasto cukrem i odłóż na czystą ściereczkę do wystygnięcia.
  • Przygotuj najpierw świnki. Rozwałkuj w rękach masę marcepanową i zrób z niej kształty pokazane na zdjęciu. Do robienia różnych małych szczegółów jak oczy, pępek, raciczki przyda ci się wykałaczka.
  • W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę od czasu do czasu mieszając. Przed zagotowaniem wyłącz ogień. W międzyczasie połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć do gorącej śmietanki (ogień powinien być już wyłączony). Mieszaj do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści a całość będzie mieć gładką teksturę. Odstaw do wystygnięcia (w miarę stygnięcia czekolada będzie robić się bardziej gęsta).
  • W międzyczasie połam Kit Katy na pojedyncze lub podwójne batoniki i odłóż na bok.
  • Upieczone ciasto przekrój poziomo na pół, posmaruj masą maślaną lub marmoladą i ponownie złóż. Połóż ciasto na czymś co można z łatwością obracać np. na dużym talerzu, tacy czy desce do krojenia.
  • Jak już czekolada zastygnie i zgęstnieje (będzie można nią smarować, ale będzie na tyle gęsta, że nie będzie spływać) nałóż ją na boki ciasta za pomocą noża.
  • Jak już ciasto będzie dokładnie wysmarowane czekoladą to przyklej do jego boków pionowo batoniki Kit Kat. Przyklejaj je pod delikatnym kątem, aby pochylały się lekko ku środkowi. Jak już skończysz to od razu przewiąż cały tort wstążką, aby Kit Katy się nie przewróciły i stały pionowo.
  • Resztę czekolady przelej do środka tortu. W tym momencie, czekolada powinna być dość gęsta, ale nadal płynna. Zachowaj cierpliwość i poczekaj, aż będzie odpowiednio gęsta. Jeśli będzie zbyt rzadka wówczas może wypłynąć spomiędzy batoników.
  • Włóż do czekolady swoje marcepanowe świnki a następnie włóż tort do lodówki na około 1 godzinę.
  • Po schłodzeniu połóż tort na dekoracyjnej paterze i podawaj.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne