Świderki ze szpinakiem i fetą

Pyszne danie

dania z makaronem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 195 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku w liściach
  • 50 g śmietanki 30%
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • 20 g sera typu feta
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, przesmażyć.
  • Liście szpinaku porwać lub pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla, smażyć aż zmiękną.
  • Dodać śmietankę, połowę fety pokruszyć i wsypać. Dodać soli i pieprzu do smaku. Dusić razem około 2-3 minuty.
  • Wrzucić ugotowany makaron. Ciągle mieszając dusić razem kilka chwil.
  • Resztę fety pokroić w kostkę. Makaron wyłożyć na talerz, posypać kosteczkami fety

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy