"Świąteczny, domowy salceson"

Na święta warto przygotować prawdziwy, domowy salceson.

Dodany przez:

"Świąteczny, domowy salceson"

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 duże golonki z dużą ilością mięsa
  • 4 udka z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży, biały por
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 5 łyżeczek soli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • opakowanie żelatyny wieprzowej
  • butelka po 3 litrowym oleju

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy umyte golonki, udka z kurczaka oraz pokrojoną łopatkę wieprzową. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, lekko nadpaloną cebulę, przekrojone na pół główki czosnku oraz pora.
  2. Całość zalewamy wodą, aż całkowicie zakryje mięso i warzywa.
  3. Doprawiamy ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, anyżem oraz goździkami. Dodajemy liście laurowe i sól.
  4. Wywar gotujemy przez cztery godziny, na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy nie ma zbyt mało wody.
  5. Po przegotowaniu zostawiamy na całą noc do ostygnięcia.
  6. Następnego dnia oddzielamy mięso od kości, rosół filtrujemy i podgrzewamy. Skóry, kości i chrząstki wyrzucamy i całe mięsko kroimy w kostkę.
  7. Kiedy rosół będzie ciepły dodajemy do niego żelatynę, energicznie mieszamy i w razie potrzeby gdyby zrobiły się jakieś grudki - miksujemy.
  8. Pokrojone mięso wkładamy do butelki po oleju, w której ścinamy górę, zalewamy rosołem i odkładamy w zimne miejsce na dwanaście godzin.
  9. Kiedy galareta zastygnie, wyciągamy z formy, kroimy i cieszymy się wspaniałą, domową wędliną. ;)
Śniadanie przetwory mięso czosnek przekąska kolacja wędliny domowe przetwory salceson
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy