"Świąteczny, domowy salceson"

Na święta warto przygotować prawdziwy, domowy salceson.

Przetworydania mięsneWędlinyPrzekąski

Czas przygotowania:
325 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 155 głosów)

Składniki:

  • 2 duże golonki z dużą ilością mięsa
  • 4 udka z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży, biały por
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 5 łyżeczek soli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • opakowanie żelatyny wieprzowej
  • butelka po 3 litrowym oleju

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do dużego garnka wkładamy umyte golonki, udka z kurczaka oraz pokrojoną łopatkę wieprzową. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, lekko nadpaloną cebulę, przekrojone na pół główki czosnku oraz pora.
  • Całość zalewamy wodą, aż całkowicie zakryje mięso i warzywa.
  • Doprawiamy ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, anyżem oraz goździkami. Dodajemy liście laurowe i sól.
  • Wywar gotujemy przez cztery godziny, na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy nie ma zbyt mało wody.
  • Po przegotowaniu zostawiamy na całą noc do ostygnięcia.
  • Następnego dnia oddzielamy mięso od kości, rosół filtrujemy i podgrzewamy. Skóry, kości i chrząstki wyrzucamy i całe mięsko kroimy w kostkę.
  • Kiedy rosół będzie ciepły dodajemy do niego żelatynę, energicznie mieszamy i w razie potrzeby gdyby zrobiły się jakieś grudki - miksujemy.
  • Pokrojone mięso wkładamy do butelki po oleju, w której ścinamy górę, zalewamy rosołem i odkładamy w zimne miejsce na dwanaście godzin.
  • Kiedy galareta zastygnie, wyciągamy z formy, kroimy i cieszymy się wspaniałą, domową wędliną. ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy