Świąteczna pieczona karkówka

Aromatyczna pieczona karkówka

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
100 kcal
Ocena:

(średnia 4.53 z 173 głosów)

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej lub schab bez kości
  • do smaku: sól, mieszanka ziół i przypraw Dary Natury, czerwona papryka, majeranek w ilości wg uznania
  • 2 łyżki oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte i osuszone mięso dokładnie natrzeć solą, czerwoną papryką i majerankiem, na koniec posypać z każdej strony mieszanką ziół i przypraw Dary Natury. Skropić olejem i włożyć na noc do lodówki. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obrócić mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlać gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. - piec dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obrócić mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso tak upieczone doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy