Świąteczna galareta

Galareta podana w pucharkach - tak jak deser.

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Składniki:

  • marchewka ugotowana z rosołu 0.5 sztuki
  • papryka czerwona marynowana lub świeża 1 plaster
  • ser żółty 2 plastry
  • szynka 2 plastry
  • ogórek kiszony 1 sztuka
  • seler ugotowany z rosołu 1 plaster
  • ugotowane żółtko lub całe jajko 1 sztuka
  • rosół 14 łyżek
  • Żelatyna 1.5 łyżeczki
  • sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę, ogórka kiszonego, seler i żółtko kroimy w kosteczkę. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła. Wkładamy pokrojone składniki do pucharka i zalewamy rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Przed podaniem dekorujemy np. rzeżuchą, szczypiorkiem itp.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy