Sushi

smaczna i świeża przystawka

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Składniki:

  • ryż do sushi 250g
  • nori (prasowane algi) 5szt
  • ocet ryżowy
  • sól
  • cukier
  • ogórek zielony 1szt
  • paluszki krabowe 1op
  • awokado
  • wasabi
  • imbir marynowany

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ryż płuczemy aż woda będzie przejżysta. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę (często mieszamy), po ugotowaniu odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru w 6-7 łyżkach octu. Wlewamy do ryżu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórek kroimy w słupki po usunięciu gniazd nasiennych. Awokado obieramy i kroimy tak jak ogórek. Na algi układamy cienką warstwę ryżu (na 3/4 powierzchni). Na ryż układamy ogórek, paluszki krabowe awokado i plasterki imbiru. Końce alg smarujemy wasabi. Całość ściśle zwijamy i kroimy na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Podajemy z sosem sojowym. Życzę smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy