Sushi

Prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni

Dodany przez:

Sushi

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • * krótko ziarnisty ryż japoński, klejący się
  • * ocet ryżowy
  • * 3 łyżki brązowego cukru
  • * prasowane algi - nori
  • * wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku - polecam
  • * marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
  • * sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam Kikkoman - drogi, ale warto)
  • * nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, krewetki, smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
  • * mata bambusowa do rolowania i ostry nóż bez ząbków
  • * pałeczki lub palce :-), małe miseczki na sos, wasabi i inne japońskie dodatki

Przygotowanie

  1. Ryż
  2. Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa), zostawiamy w wodzie na jakieś 30 minut. płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż : woda). gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, trochę soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.
  3. Rolki (Maki)
  4. Zaczniemy od rolek. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż, tak żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Dalej układamy w połowie ryżu składniki, przykładowe kombinacje:
  5. Surimi (paluszki krabowe), ogórek, avocado
  6. łosoś (może ostatecznie być wędzony) ,ryba maślana, tuńczyk, krewetki, ogórek
  7. ogórek, avocado
  8. surimi, łosoś, ogórek, avocado
  9. smażony lubgotowany węgorz
  10. surimi, avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia
  11. avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadających ryb
  12. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając mate.
  13. OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by się nie przyklejały. Każdemu zjadaczowi dajemy małe miseczki na sos sojowy, dodatkowe wasabi i marynowany imbir, pałeczki.
  14. Sushi Nigri
  15. Polecam do robienia na początek, prostsze od rolek. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy nieduży wałek. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch na przykład:
  16. smażonego węgorza
  17. łososia
  18. rybę maślaną
  19. krewetkę
  20. ogórka i avocado
  21. Owijamy paskiem nori i podajemy, tak jak Maki.
owoce morza ryby przekąski przekąska kolacja sushi JAPOŃSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze