surowka_z_selera_z_zurawina

Surówka z selera z żurawiną

Ocena:

4.47 (191)

  • 45 min.
  • dla 2 osób

bardzo lubię selera i często robię z niego surówkę, staram się tylko zmienia dodatki.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemniej
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie połplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

Surówka z selera z żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Taka surówka pięknie wygląda i doskonale smakuje.
  • Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne