Surówka z selera z żurawiną

bardzo lubię selera i często robię z niego surówkę, staram się tylko zmienia dodatki.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemniej
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie połplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Taka surówka pięknie wygląda i doskonale smakuje.
  • Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy