Surówka z selera z żurawiną

bardzo lubię selera i często robię z niego surówkę, staram się tylko zmienia dodatki.

Dodany przez:

Surówka z selera z żurawiną

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemniej
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie połplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

Przygotowanie

  1. Taka surówka pięknie wygląda i doskonale smakuje.
  2. Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.
warzywa sałatka przekąska wegetariańska por Jabłko zetrzeć żurawina suszona seler korzeniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze