Surówka z rzepy

Ocena:

4.5 (190)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z rzepy to pyszny, pożywny dodatek do obiadu. Dzięki niej możemy w łatwy i szybki sposób urozmaicić nasze danie. Rzepa jest nieco zapomnianym i niedocenianym warzywem, które charakteryzuje się lekko pikantnym posmakiem. Przepis na surówkę z rzepy jest bardzo łatwy i szybki do odtworzenia. Mimo że surówka ta jest nieco pikantna w smaku, to z powodzeniem możemy podawać ją również dzieciom do obiadu. Poniżej przepis na surówkę z rzepy. 

Składniki:

  • rzepa  200 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  3 g

  • marchewka  1 szt.

  • śmietana 18%  2 łyżki stołowe

Surówka z rzepy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie surówki z rzepy zaczynamy jej obrania i tarcia na tarce o średnich oczkach. Następnie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

    rzepa
  • Krok 2:

    Na końcu warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól i cukier. Dalej całość dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. 

    rzepa

Porady

  • Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak naszej surówki z rzepy, możemy dodać do niej również jabłko, najlepiej kwaśną odmianę np. antonówkę. W takim przypadku nie możemy pominąć kroku z dodaniem soku z cytryny. W przeciwnym razie jabłko nam ściemnieje. 
  • Surówkę z rzepy możemy przygotować również w wersji fit. Wówczas zamiast śmietany, należy dodać do niej gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. 
  • Jeśli nie mamy rzepy, to możemy wykorzystać białą rzodkiew, która jest nieco ostrzejsza w smaku. 
  • Do surówki z rzepy możemy dodać także odrobinę szczypiorku – nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ surówka sama w sobie jest dość ostra w smaku. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

  • Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak naszej surówki z rzepy, możemy dodać do niej również jabłko, najlepiej kwaśną odmianę np. antonówkę. W takim przypadku nie możemy pominąć kroku z dodaniem soku z cytryny. W przeciwnym razie jabłko nam ściemnieje. 
  • Surówkę z rzepy możemy przygotować również w wersji fit. Wówczas zamiast śmietany, należy dodać do niej gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. 
  • Jeśli nie mamy rzepy, to możemy wykorzystać białą rzodkiew, która jest nieco ostrzejsza w smaku. 
  • Do surówki z rzepy możemy dodać także odrobinę szczypiorku – nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ surówka sama w sobie jest dość ostra w smaku. 
     

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne