Surówka z kiszonej kapusty z orzechami i rodzynkami

Znaną i lubianą surówkę z kapusty kiszonej okraszamy orzechami i rodzynkami - nabiera zupełnie innego charakteru.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • po szklance orzechów włoskich i drobnych rodzynek
  • szalotka
  • 2 twarde winne jabłka
  • ocet jabłkowy, olej rzepakowy
  • ziarna kminku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Kapustę lekko odciskamy z soku, jeśli trzeba przepłukujemy, aż osiągnie pożądany smak, kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy siekamy. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Szalotkę siekamy, obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach. Wymienione składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku octem, olejem, kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy na 30 min.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Najlepsza do ryb, przede wszystkim smażonych, oraz do pieczeni z tłustszych kawałków mięsa.
 

kapusta kiszona kapusta surówka orzechy rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy