Surówka z kapusty i ogórka

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Porcja: 160 kcal

Dodany przez:

Surówka z kapusty i ogórka

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 30 dag młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 15 dag małosolnych ogórków
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować. Sparzyć na sicie wrzącą wodą, dokładnie osączyć. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki dymki obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić na plasterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
  2. Sos: musztardę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzu. Wlać oliwę, wymieszać, jeszcze raz przyprawić.
  3. Kapustę, marchewkę, dymkę, ogórki i koperek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  4. NASZE RADY
  5. Surówkę możemy posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Będzie bardzo smaczna z dodatkiem kiełków soi czy rzodkiewki. n Zamiast sosu winegret dobry będzie też sos majonezowy. Po 100 ml majonezu i naturalnego jogurtu wymieszać z 1-2 łyżkami musztardy, przyprawić sokiem z cytryny i solą.
sałatki sałatka młoda kapusta surówki Ogórki małosolne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze